понеделник, 30 март 2009 г.

Питане в Парламента относно бъдещето на Земенски пролом (27 март 2009)


Втори въпрос в Народното събрание относно проблема със строителството на мини-ВЕЦ в Земенския пролом зададе кюстендилският депутат от групата на БНД Ваня Цветкова в петък(27.03.09). При първото питане, зам.-минисистърът на МОСВ А.Гагаузов върна проекта за "екооценка", каквато беше счетена за ненужна от РИОСВ-Перник по-рано. Това отложи реализацията на строителните намерения с няколко месеца, но не може да се каже, че проблема бе решен. Оценките за екологосъобразността на проектите се поръчват и плащат от инвеститора и обикновено имат препоръчителен и дори пожелателен характер.
Именно затова при втория си въпрос г-жа Цветкова настоя министър Дж.Чакъров да наложи забрана за строителство в дефилето от типа на тази издадена за нос Калиакра. Според отговорът на министъра, такава мярка не е необходима. Той все пак успокой природозащитниците с твърдата си позиция:
"Категорично потвърждавам, че няма да допусна да бъде увредена природата на Земенския пролом. Отмених решението на РИОСВ-Перник и лично контролирам процеса по това необходима ли е оценка на околната среда"
Това означава, че поне в следващите 4 месеца, докато г-н Чакъров е министър, природния феномен заедно с водопада, предизвикал възхищението на Константин Иречек преди точно 110 години, са в безопасност.
Построяването дори на едно съоръжение в местността ще предизвика опасен прецедент, според инициаторът на подписката в подкрепа на живата природа на пролома - Севделин Атанасов, общински съветник в гр.Кюстендил. Вече има 13-14 мини-ВЕЦ, заявени за тази част на р.Струма и строителна вълна заплашва да се отприщи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар