събота, 11 април 2009 г.

Над 3200 подкрепиха дивата природа на Земенския пролом


Повече от 2300 се включиха в борбата за запазване на Земенския пролом на сайта bgpetiton.com. Над 900 подписа са събраните до момента в "материалната" подписка, която се предава от ръка на ръка. В електронния вариант най-голяма активност проявяват гражданите на София - близо една четвърт от всички подписали са от столицата. Едва около десет процента от участниците са от Кюстендил - градът, който би бил най-пряко засегнат от увреждането на иначе национално значимото културно-историческо и природно богатство на Земенския пролом. Според инициаторът на подписката - общинския съветник Севделин Атанасов - кюстендилци или нямат достъп до интернет пространството или просто неглижират проблема.
Висока активност има и в големите областни центрове - Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, но и в по-малките Горна Оряховица, Пазарджик, Несебър и Смолян. Както обикновено, активна гражданска позиция заема и българската емиграция от Торонто, Чикаго, Копенхаген, Мюнхен и други места по цял свят.
Въпреки че след намесата на екоминистерството за проекта за изграждане на мини-ВЕЦ беше постановена нуждата от "екооценка", инициаторите на подписката не разглеждат това като победа, а само като отсрочка и възможност да се привлече още по-широка обществена подкрепа. Очаква се инвеститорът да изготви оценка по ОВОС и да приключи процедурата до септември. След това ще се проведе обществено обсъждане когато ще бъде представена и подписката.


Ето и извадки от някои от най-интересните мнения на участниците в петицията:

Петър Василев Денчев, Балтимор/САЩ
Балканите са най-сухия район на Европа. Процентът на енергия от ВЕЦ е толкова нищожен в съвременния свят, че е много трудно да се оправдае строежа на язовир за тази цел, в оскъдната на води България. Строежът на язовирна стена води до големи необратими разрушения на естествените форми на релефа и на ареала на много диви животни.


Горан Раде Цветковски, Крива Паланка/Македонија
Човекот треба да учи, да се радува на нејзините дарови и да ја штити природата. Со секој чин на уништување на нејзините ремек дела, ние сме поблиску и до нашето уништување. Стоп за уништувањето!


Георги Петров Стоянов, София/България
Крайно време е хората в Кюстендил и региона, да започнат активно да защитават своите интереси!


Иванка Атанасова Кънчева, Варна/България
Подкрепям идеята за запазване на водопада Полска Скакавица. Трябва да направим всичко възможно и да докажем, че зависи само от нас - хората, да спасим нашата България!


Дочо Андреев Шипковенски, София/Бояна/България
Очевидно е желанието на пловдивски юнаци за бързо забогатяване за сметка на нарушаване на природното равновесие. Местните общини не трябва да допускат подобни искания на хора от други територии. Подписвам от името на "Академичния Форум за Национална Политика" - зам.председател.


Андрей Ковачев, София/България
Това е едно от най-красивите места, на които съм бил - Скакавишкият водопад и махалата над него. В доклада по ОВОС от 2006 година пишеше, че от язовира ще има хубава гледка към падащите в него струи на водопада и туристите ще се наслждават от лодки на тази гледка. Тези хора се гаврят с нас.


Иван Петров Петров, София/България
Мястото е изключително красиво и е едно от уникалните места в България. Много близо до водапада Полска скакавица е и Гърбинският навлак, който е със статут на геоложки феномен на българия. Неговия статут също би бил застрашен.


Динчо Точев Желязков, Кюстендил/България
Питам се къде са всички онези титани на политиката, които по време на избори се кълнат в любов към Кюстендил и в частност - в неговото светло туристическо бъдеще.


Бойко Стойков Неов, София/България
Време е престъпленията да спрат Конституция на република България: Чл. 15. Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната. Чл. 55. Гражданите имат право на здравословна и благоприятна околна среда в съответствие с установените стандарти и нормативи. Те са длъжни да опазват околната среда.

Мария Симеонова Тричкова-Григорова, Торонто/Канада
Има два красиви водопада в света - Ниагарския и Скакавичкия - не го унищожавайте!


Веселин Константинов Лучански, Торонто/Канада
За земенския пролом тепърва ще се чуят много интересни неща, свързани както с невероятната му красота и природни феномени, така и с тайните, които крие от историята на много древни народи. Да не забравяме че за Спартак е написано, че е роден в горното течение на река Струма, там където става плавателна...?!, че по билото над Струма е минавал древния път за Сердика, че в пещерите над реката в Риша е намерил първото си лоно светеца Иван Рилски, малко хора знаят че има пещера в планината с каменнен кръст с подписа му...

2 коментара:

 1. Здравейте всички! Севделине, това, което правиш е много ценно. Говорили сме. Аз вярвам, че хората са добри и разумни и обичат България и нашата невероятно красива Природа. Живеем трудно, а повечето се борят за оцеляването си. Жалко е, но няма да коментирам причините за това... Нужно е да се поднася повече информация по различни начини. Когато човек е информиран той се мотивира по-лесно. Ние сме щастливци, че живеем в толкова красиво и чисто кътче на България. Кюстендил има бъдеще, защото може и ще стане прекрасен европейски град. Това зависи от всички нас.Трябва непрекъснато да рекламираме града си, красивата природа на нашия край и на България, минералните извори и богатата му история. И да мислим по-мащабно за бъдещето.
  Да използваме слънчевата енергия. Аз лично съм против атомните централи, поради силно сейзмичния район, в който се намира България. Това крие огромен риск да се самоунищожим.
  Желая да има повече усмивки,оптимизъм и мъдрост! Успех!
  Юлия Гоцева

  ОтговорИзтриване
 2. Христо Велчев-Гьонович8 май 2010 г., 5:52 ч.

  ...Вчера бях там!Недокоснат от времето природен феномен!Свето място за всички българи,пазено с цената на много пролята свидна Българска кръв...Скалните исполини са немите стражи,които са заели мястото на съгледвачите на Кан Крум и Кракра..Струма,заслушайте песента и,ядовитото и клокочене разказва героичната история на тази твърдина..усетете дивия дъх на маточина,по поляните...Това място ни прави по добри,дава сила и мъдрост.

  ОтговорИзтриване