събота, 28 март 2009 г.

Застрашен е водопадът Полска Скакавица

Инвестиционно намерение заплашва да прекъсне достъпа до един от най-красивите водопади в България - Полска Скакавица. Проектът е на пловдивска фирма за построяване на мини-ВЕЦ в Земенското дефиле, под водопада Полска Скакавица. Предвижда се издигането на 20-метрова язовирна стена и наводняването на 176 дка от най-живописната част на този пролом на р.Струма. Строежа ще отцепи подхода към водопада и уникалната екопътека край множеството му падове. Еколози алармират за опасност от пълното изчезване на природния феномен в резултат от ерозивна дейност, за негативни последици върху биоразнообразието в Земенското дефиле и миграционните потоци на прелетните птици.
В гр.Кюстендил върви подписка в подкрепа на дивата природа на пролома и запазването на водопада. Подписката се предава от ръка на ръка. В нея всеки може да се включи и онлайн на следния адрес: http://bgpetition.com/vodopad-skakavitsa/index.html

3 коментара:

  1. Ами искам да попитам противниците на стоителство на ВЕЦ дали са готови да не консумират електроенергия? ВЕЦ-овете са безопасни за околната среда, а електроенергията е необходимост в днешно време. Застрашени от глобалното затопляне и глобалните промени в климата трябва да се ориентираме към възобновяеми и незамърсяващи източници на електроенергия. Кое е по-добре да останат ТЕЦ-овете ли? С тонове емисии на СО2? И то това ориентиране към подобни източници трябва да стане най-скоро време. Имаме 2 избора: и двата са лоши за околната среда, но единия е по-малко лош от другия. Така че според мен приоритетите трябва да се преценят.

    ОтговорИзтриване
  2. А колко планински реки изчезнаха в тези мини-ВЕЦ и колко села са на воден режим? Заради частни инвеститорски интереси. С тези малки централи не може да се реши проблема с недостига на електричество, но могат да се изкарват добри пари. Абсурдно е да се затварят ядрени централи, а да се разчита на енергия от реки, защото в България те просто не са достатъчно пълноводни.
    И най-вече, към най-красивите и ценни места откъм природа и история, не може да се подхожда чисто стопански и чисто прагматично. Това е един от най-красивите ни водопади и стойността му няма аналог в MWh.

    ОтговорИзтриване
  3. изглежда уникално, какво всъщност се случва знае ли накой, има ли някоя актуална информация ?!

    ОтговорИзтриване